Wat betekent JavaScript?

Voor wie in de wereld van het programmeren zit, is JavaScript gesneden koek. Maar voor wie dit niet het geval is, kan de nodige toelichting zeker geen kwaad. JavaScript is namelijk een zogeheten scripttaal, waarmee webbouwers webpagina’s aantrekkelijker en interactiever kunnen maken. JavaScript staat als het ware naast andere veel gebruikte programmeertalen als HTML en CSS.

De werking van Javascript

Met JavaScript zorgen we ervoor dat pagina’s op het web minder statisch en daarmee visueel aantrekkelijker worden. Denk hierbij aan kleuren die veranderen wanneer de bezoeker ergens met de muis overheen gaat, het kunnen in- en uitklappen van stukjes tekst of laten zien van pop-ups. Ook een contactformulier waarbij het automatisch wordt aangegeven wanneer de bezoeker iets verkeerd invult wordt mogelijk gemaakt door JavaScript. Het gaat dus altijd om een reactie op een actie van de bezoeker.

JavaScript wordt door alle browsers ondersteunt. Dus of de bezoeker nu Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge of Safari gebruikt: de pagina wordt altijd op de juiste manier en met de juiste functionaliteiten weergegeven. Dit is een groot voordeel ten opzichte van andere scripttalen, waarbij dit vaak niet het geval is.

JavaScript en SEO

Waar webbouwers overwegend enthousiast zijn over de mogelijkheden die JavaScript biedt, kleven er ook wel degelijk nadelen aan. Deze worden vooral ervaren door zij die zich met zoekmachineoptimalisatie (SEO) bezighouden. Zo heeft Google moeite met het crawlen van links die opgemaakt zijn in JavaScript. Het gevolg daarvan is dat de spider van Google niet alle links op een website kan volgen, waardoor bepaalde pagina’s niet geïndexeerd worden. Wanneer dat nu net de pagina’s zijn waar je op wilt gevonden worden, levert dit een fiks probleem op.

Daarnaast heeft JavaScript ook invloed op de laadtijd van websites. Deze code is nu eenmaal complexer dan HTML of CSS en kost computers dus meer tijd om te verwerken. En laat de snelheid van een website nu net één van de rankingfactoren zijn waar Google rekening mee houdt bij het bepalen van de zoekresultaten.

Wel of geen JavaScript gebruiken?

Al met al is de conclusie dus dat JavaScript je website interactiever en daarmee aantrekkelijker maakt voor bezoekers. De kans bestaat echter dat het implementeren van JavaScript er ook toe leidt dat je minder bezoekers binnenhaalt, omdat de site minder goed vindbaar zal zijn. Gelukkig weet Google JavaScript wel steeds beter te begrijpen. De kunst als webbouwer is om JavaScript alleen daar te gebruiken waar het van toegevoegde waarde is én relatief weinig schade kan toebrengen aan de vindbaarheid. Ben je benieuwd of JavaScript voor jouw site een toevoeging is en hoe je dit het best kunt doen? We willen je er met plezier meer over vertellen! Bel of mail ons dus gerust.

Neem contact op

Geen enkele update van B&S Media meer missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.