Wie wat wil weten over het bouwen en functioneren van websites zal al gauw op de termen ‘front-end’ en ‘back-end’ stuiten. Vaak is dit in combinatie met ‘development’ of ‘ontwikkelaar’. Beide hebben betrekking op de ontwikkeling van websites, maar vereisen echt andere kennis en vaardigheden. Vandaar dat we hier ingaan op de verschillen tussen beide vaktermen.
Om de vraag te beantwoorden kunnen we ‘front-end’ en ‘back-end’ het best eenvoudigweg vertalen naar het Nederlands. Dan hebben we het ineens over de voor- en achterkant van een website en dat spreekt hoogstwaarschijnlijk al een stuk meer tot de verbeelding. Laten we beide begrippen eerst eens afzonderlijk behandelen.
Wat betekent front-end?
Met de front-end, oftewel de voorkant van een website, bedoelen we datgene wat de bezoeker te zien krijgt. Front-end heeft dus hoofdzakelijk te maken met het design van een website. Hierbij maakt de front-end-ontwikkelaar gebruik van programmeertalen als HTML, CSS en JavaScript. Hiermee komt de uitstraling van de website tot stand: welke kleuren worden er gebruikt, hoe wordt er interactie gecreëerd, welke visuele effecten worden ingezet, kortom: hoe ziet de website eruit? Dit is belangrijk om het vertrouwen van de bezoeker te winnen. Een professioneel ogende website houdt de bezoeker langer op de website en vergroot de kans op conversies.
En wat houdt back-end dan in?
Echter, om daadwerkelijk te kunnen converteren is een goede back-end nodig. Dit is namelijk het gedeelte ‘achter de schermen’, wat voor de bezoeker dus onzichtbaar is. De back-end regelt de functionaliteit van de website. Een back-end-developer houdt zich dan ook met name bezig met servers en databases. De back-end zorgt ervoor dat jouw webshopbestelling in het bestelsysteem van de webshopeigenaar belandt, dat jouw aanmelding voor de nieuwsbrief ook echt betekent dat je e-mailadres aan de automatische e-maillijst wordt toegevoegd, maar ook dat alle front-end-gegevens op de juiste, veilige manier worden opgeslagen.
Kortom, het verschil?
Het verschil tussen front-end en back-end is dus het voor de bezoeker zichtbare en onzichtbare gedeelte van een website. De front-end zorgt er bijvoorbeeld voor dat je een knop ziet met daarop “Aan winkelwagen toevoegen”. De back-end zorgt er daarentegen voor dat bijvoorbeeld het voorraadsysteem gekoppeld is aan de webshop en de mogelijkheid tot klikken op deze knop verdwijnt wanneer een product uitverkocht is.