Wat is ChatGPT?

In november 2022 werd de wereld opgeschud door de komst van ChatGPT, een geavanceerd taalmodel ontwikkeld door OpenAI gebaseerd op de GPT-architectuur (Generative Pre-trained Transformer). Het model is ontworpen om menselijke tekst te begrijpen en te genereren, waardoor het een breed scala aan toepassingen mogelijk maakt, van een eenvoudige gesprek tot complexe tekstgeneratie en analyse.

Hoe werkt ChatGPT?

ChatGPT werkt op basis van voorspellende tekstgeneratie. Wanneer een gebruiker een prompt (vraag of zin) invoert, analyseert het model deze invoer en genereert het een passende reactie. Het model gebruikt patronen die het heeft geleerd om te bepalen welke woorden waarschijnlijk volgen op de ingevoerde tekst.

Waarvoor kun je ChatGPT gebruiken?

Je kunt het zo gek niet bedenken en ChatGPT heeft wel een antwoord op jouw vraag, zowel zakelijk als privé. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een lekker recept voor vanavond of wil je een samenvatting van een boek? Vraag het ChatGPT. Ben je op je werk bezig met teksten schrijven of een plan uitwerken? Vraag het ChatGPT. De toepassingen zijn eindeloos, maar niet vlekkeloos. Controleer altijd de uitkomst, voordat je de informatie deelt. 

Voordelen en nadelen

Als we naar de voordelen kijken, dan is ChatGPT altijd beschikbaar, dag en nacht. Je kunt het voor veel verschillende dingen gebruiken. Daarnaast geeft ChatGPT heel snel antwoord, wat voor meer efficiëntie kan zorgen. Maar ChatGPT maakt nog weleens fouten of begrijpt je niet helemaal goed. Daarom is het taalmodel ook nog steeds in ontwikkeling en komen er steeds nieuwe versies en updates uit. 

Conclusie is eigenlijk: hoe beter je prompt, hoe beter de reactie van ChatGPT.

Geen enkele update van B&S Media meer missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.