Van ROAS naar POAS: meet de winst op online advertenties

Als je bekend bent in de wereld van online marketing zijn termen zoals ROAS (Return on Ad Spend) waarschijnlijk niet nieuw voor jou. Met dit blog wil ik je op de hoogte brengen van een belangrijke Google Ads-ontwikkeling die steeds meer terrein wint, namelijk POAS (Profit on Ad Spend). Deze meting biedt een diepgaander inzicht in de daadwerkelijke winstgevendheid van jouw Google Ads-campagnes. Laten we samen kijken wat het verschil is tussen ROAS en POAS en waarom POAS essentieel is voor elke adverteerder die winst centraal stelt, zoals webshops.

ROAS: De bekende meting

ROAS is een meting die veel wordt gebruikt om te bepalen hoe effectief advertentie-uitgaven zijn. Het meet de omzet die wordt gegenereerd voor elke geïnvesteerde euro. Voorbeeld: een ROAS van 5 betekent dat voor elke euro die je aan advertenties besteedt, je €5 aan omzet terugkrijgt. Dit lijkt een goede indicator voor succes.

Echter, ROAS houdt uitsluitend rekening met omzet, zonder rekening te houden met de kosten die gepaard gaan met het leveren van de verkochte producten of diensten. Hierdoor kan een hoge ROAS een vertekend beeld geven van de daadwerkelijke winstgevendheid.

POAS: Een dieper inzicht

POAS, oftewel Profit on Ad Spend, biedt een uitgebreider perspectief door ook naar de gemaakte winst te kijken. Alle kosten zoals productiekosten, verzendkosten en overhead worden hierin meegenomen. Het is een meting die een realistischer beeld geeft van de effectiviteit van je advertentie-uitgaven.

Waarom is dit belangrijk? Stel: je hebt een ROAS van 5, maar door hoge kosten is de daadwerkelijke winst gering. POAS toont precies welke campagnes naast omzet ook een gezonde winst opleveren.

De voordelen van POAS

POAS biedt verschillende voordelen die het tot een onmisbare meting maken voor iedere adverteerder die gericht is op winst:

  • Inzicht in winstgevendheid: POAS geeft je een helder beeld van welke campagnes daadwerkelijk bijdragen aan de winstgevendheid van je bedrijf.
  • Effectievere budgetallocatie: Door te focussen op winst in plaats van enkel omzet, kun je marketingbudget optimaler inzetten en investeren in campagnes die daadwerkelijk waarde toevoegen.
  • Data-gedreven optimalisatie: POAS biedt een solide basis voor data-gedreven besluitvorming dankzij de directe link tussen advertentie-uitgaven en winst. Dit maakt continue optimalisatie en duurzame groei mogelijk.

Hoe POAS toepassen?

Je vraagt je vast af hoe je kunt beginnen met het toepassen van POAS. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:

  • Analyseer je huidige campagnes: Beoordeel zowel de ROAS als de POAS om een compleet beeld te krijgen van de winstgevendheid van je campagnes.
  • Optimaliseer je strategie: Verlaag kosten waar mogelijk en richt je budget op de campagnes die de hoogste POAS opleveren.
  • Blijf monitoren en aanpassen: De markt evolueert voortdurend. Houd je POAS regelmatig in de gaten en pas jouw strategie aan om optimaal rendement te behalen.

POAS helpt je om verder te kijken dan omzetcijfers en te focussen op winst. Door POAS centraal te stellen in je marketingstrategie, kun je verder kijken dan omzetcijfers en je richten op duurzame winstgroei.

Het ontstaan van POAS

Je wilt waarschijnlijk net als wij liever niet aan deze tijd herinnerd worden, maar in de coronaperiode hebben ondernemers laten zien zeer flexibel te zijn. We konden voor langere tijd geen fysieke winkels meer bezoeken, waardoor we alles online zijn gaan kopen. Bedrijven zijn toen hun focus gaan verleggen van offline naar online. Hierdoor zijn online verkopen enorm gestegen, maar er stonden ook flinke investeringen tegenover. Door deze ontwikkelingen werd het kijken naar de winst belangrijker dan naar de omzet. 

Inmiddels zien we dat mensen weer meer winkels bezoeken en minder online kopen en zoeken. De grotere magazijnen en voorraden van de online hoogtijdagen beginnen voor bedrijven een kostenpost te worden. Het meenemen van de kosten bij het beoordelen van de effectiviteit van Google Ads-campagnes is hiermee nóg belangrijker geworden. 

Jouw online advertenties naar een hoger niveau

POAS is vooral nuttig in situaties waar je als bedrijf niet alleen gefocust bent op omzet, maar ook op winstmaximalisatie. Dit geldt bijvoorbeeld voor e-commerce bedrijven met lage winstmarges, voor wie het essentieel is om de winstgevendheid per uitgegeven advertentie-euro te kennen. Als we de online advertentiecampagnes voor je verzorgen, dan overleggen we met jou of we op de ROAS- of POAS-tour gaan.


Heb je vragen of behoefte aan ondersteuning bij het optimaliseren van jouw campagnes? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag om jouw Google Ads campagnes naar een hoger niveau te tillen.

Spreek een marketingadviseur

Geen enkele update van B&S Media meer missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.