De domeinnamen verkooptruc blijft een probleem wat om de zoveel tijd weer terugkomt. Zo was er in 2013 een golf van nep-domeinnaamverkopers. In 2015 herhaalde dit zich en nu, in 2017, ontvangen we weer meldingen van klanten dat ze worden lastiggevallen met de domeinnamen verkooptruc.
Hoe werkt de domeinnamen verkooptruc?
Je wordt gebeld door een partij, bijvoorbeeld een merkenbureau, met belangrijk nieuws. Er is een bedrijf die dezelfde domeinnaam als jou wil registeren, maar dan met een andere extensie. Dus als jij een .nl-domein hebt, wil het andere bedrijf de .com-domein registreren. Wanneer je vraagt welk bedrijf de domeinnaam wil kopen, krijg je een vaag of geen antwoord. Vervolgens legt de verkoper aan de telefoon uit dat jij het ‘eerste registratierecht’ hebt, waardoor je het .com-domein direct via hun vast kunt leggen.
Trap er niet in!
Wanneer je op het voorstel van de telefonische verkoper ingaat, moet je de domeinnaam vaak voor vijf of tien jaar vastleggen tegen extreem hoge prijzen. Dit terwijl de genoemde domeinnaam in de meeste gevallen nog gewoon vrij is voor registratie. Trap er dus niet in! Als het ‘onbekende bedrijf’ echt jouw domeinnaam wil kopen, nemen ze zelf wel contact met je op. Je contactgegevens staan tenslotte op je website!
Wat moet ik doen als ik word gebeld?
Mocht je in de toekomst (weer) gebeld worden, meld dan dat je de partij terugbelt, zodra je het verder uitgezocht hebt. Ga niet in op de verkooptruc en verbreek vervolgens zo snel mogelijk de verbinding. Vaak wordt het gesprek opgenomen en verdraaien ze het zo dat je onbewust instemt met de aankoop van je eigen domeinnaam.
Opgelicht of vertrouw je het niet?
Ben je opgelicht of vertrouw je het niet? Neem dan contact op met de webspecialisten van B&S Media. Zij kunnen je meer vertellen over de domeinnamen verkooptruc en adviseren over de te nemen stappen.