Week 41 (dit jaar van 8 oktober tot en met 14 oktober) staat jaarlijks in het teken van veiligheid. En omdat ondernemers tegenwoordig steeds vaker geraakt worden door internetcriminaliteit, staat dit jaar tijdens de Week van de Veiligheid bescherming tegen internetcriminaliteit centraal. De 6 maatregelen in dit artikel dragen bij aan een betere beveiliging van jouw website. En hoe meer maatregelen je toepast, des te moeilijker het wordt om jouw website te hacken!
1. Zorg dat je software altijd up to date is
De belangrijkste manier om je computer en website veilig te houden, is het continu updaten van de software. Kwaadwillenden zijn altijd op zoek naar manieren om gebruik te maken van lekken in de beveiliging. Door je software en plugins regelmatig bij te werken, verklein je de kans op misbruik ervan.
2. Beveilig je website met een beveiligingscertificaat
Zorg dat je website alleen via een beveiligde verbinding (https) te benaderen is. Dit houdt in dat alle gegevens die je verstuurd versleuteld worden verzonden. Op deze manier kunnen kwaadwillenden de data die jij en je bezoekers verzenden niet zomaar achterhalen. Maak je nog geen gebruik van een beveiligingscertificaat? Dan wordt het hoog tijd om deze aan te schaffen! Niet alleen is het noodzakelijk voor de beveiliging van je website, maar ook voor je posities in Google!
3. Gebruik een eigen gebruikersnaam en een sterk wachtwoord voor je beheeromgeving
Gebruik nooit een standaard gebruikersnaam zoals admin, maar stel altijd je eigen gebruikersnaam en (moeilijk te kraken) wachtwoord in. Een sterk wachtwoord bestaat uit een niet-bestaand woord en bevat minimaal 8 tekens. Combineer kleine letters met hoofdletters en gebruik ten minste 2 cijfers of symbolen. Hoe meer karakters je wachtwoord bevat, des te veiliger deze is.
4. Beperk het aantal inlogpogingen
Sommige CMS systemen laten een onbeperkt aantal inlogpogingen toe. Veel beter is het om dit aantal te beperken tot bijvoorbeeld drie keer. Zodra iemand dan meerdere keren een verkeerd wachtwoord invoert, heeft die gebruiker (tijdelijk) geen toegang meer. Op deze manier kun je voorkomen dat kwaadwillenden onbeperkt kunnen proberen jouw website binnen te komen.
5. Scherm het beheergedeelte van het CMS af
Door het beheergedeelte van je website af te schermen, kunnen kwaadwillende de inlogpagina van het beheergedeelte (bijvoorbeeld in WordPress: /wp-admin/) niet bereiken. Natuurlijk moet je altijd nog een gebruikersnaam en wachtwoord invullen om binnen te komen, maar is het echt nodig dat iedereen toegang heeft tot de inlogpagina van jouw website?
6. Zorg altijd voor een recente back-up van je website
Een van de ergste dingen die je als website of webshop eigenaar kunnen gebeuren is dat alle gegevens ineens van je site zijn verdwenen. Het kan altijd gebeuren dat je website toch wordt gehackt, een update verkeerd gaat of om andere redenen beschadigd raakt. Zorg daarom dat er altijd een recente back-up van je website beschikbaar is, zodat je deze snel kunt terugplaatsen als er iets misgaat.
Is jouw website veilig?
Heb je nog vragen over de veiligheid van je website of is het doorvoeren van bovenstaande maatregelen je iets teveel gevraagd? Kies dan voor zekerheid en laat je adviseren door een van onze specialisten. Wij zijn te bereiken op ons vaste telefoonnummer 038-337 66 78 of per mail via info@bsmedia.nl.