Cloaking is een SEO-methode die onder de categorie black hat SEO valt. Oftewel: een bedenkelijke SEO-tactiek die op de langere termijn voornamelijk schade oplevert in de vorm van positiedalingen of zelfs volledige verwijdering uit de Google-index. In het kort komt cloaking erop neer dat je de bezoeker enerzijds en Google (en andere zoekmachines) anderzijds verschillende content voorschotelt. Het plaatsen van witte tekst (zoekwoorden) op een witte achtergrond is hier een bekend voorbeeld van. Een misleidende en ongebruiksvriendelijke tactiek dus, waarbij de inhoud van de pagina niet voldoet aan de zoekopdracht van de bezoeker.
Hoe ziet cloaking eruit?
Je moet het als volgt voorstellen: iemand maakt een pagina aan die helemaal geoptimaliseerd is voor Google. Eentje die volstaat met zoekwoorden en interne links, maar inhoudelijk weinig tot geen waarde heeft. Daardoor kun je flink scoren in de zoekresultaten, waardoor de kans groot is dat bezoekers op jouw site belanden na het invoeren van een voor jou interessante zoekopdracht. Echter krijgen zij een heel andere pagina te zien, bijvoorbeeld doordat de zoekmachine een HTML-pagina krijgt voorgeschoteld, terwijl de bezoeker een pagina te zien krijgt met afbeeldingen of Flash-banners.
Het gevaar van cloaking
Dit alles klinkt misschien als een uitgelezen kans om de zoekresultaten te bestormen. Cloaking is echter een methode die allang achterhaald is. Google laat in zijn voorwaarden weten deze methode af te straffen in de vorm van een penalty. Maak je je dus hieraan schuldig, dan kun je erop rekenen vroeg of laat de rekening gepresenteerd te krijgen.