Wat is CSS?

Een goede website draait natuurlijk in de eerste plaats om content. Goede, inhoudelijke teksten, afbeeldingen met toegevoegde waarde en informatie waar een bezoeker echt iets mee kan. Echter, zoals zo vaak het geval is, wil het oog ook wat. Een website moet er goed uitzien, de zaken waar jij de nadruk op wilt leggen dienen meteen in het oog te springen. Daarvoor gebruiken we CSS, wat de afkorting is voor Cascading Style Sheets. Hiermee bepalen we onder meer het lettertype, de grootte en kleur van de tekst en (tussen)koppen op een website.

In één keer de opmaak voor je hele website

Het is mogelijk om per pagina die je plaatst op je website de opmaak vast te leggen in het HTML-bestand van die betreffende pagina. Dit is echter een hoop werk en zorgt bovendien voor een onnodig groot en rommelig HTML-document, wat de laadtijd van de pagina niet ten goede komt. Zowel je bezoekers als Google zullen dit niet op prijs stellen. Een betere optie is om een zogeheten stylesheet te creëren, dat je kunt zien als een soort huisstijlhandboek voor je webpagina’s. Hiervoor maak je een tekstdocument dat je opslaat met de extensie .css. Dit voeg je toe aan de root van je website. Vervolgens plaats je in de head-sectie van de pagina’s waarvoor je deze stylesheet wilt gebruiken een link naar dit bestand. Dit zou er dan bijvoorbeeld zo uit kunnen zien: <link rel=”stylesheet” type=”text/css” href=”voorbeeldsheet.css” />.

Het nut van een CSS-stylesheet

Met een apart CSS-bestand voorkom je dus dat je ellenlange HTML-bestanden per pagina krijgt. Maar dat is niet het enige voordeel. Het stelt je ook in staat om eenvoudig en snel aanpassingen te doen die meteen van toepassing zijn op al je pagina’s, zonder ze per pagina te hoeven doorvoeren. Stel dat je bijvoorbeeld je tussenkoppen groter wilt maken of het lettertype van je teksten wilt aanpassen. Dan voer je dit door in je CSS-bestand, waarna het meteen wordt toegepast op alle pagina’s waarvan de link naar het CSS-bestand in de HTML-code staat. Dit levert je een tijdsbesparing op en verkleint bovendien de kans op fouten.

Daarnaast zorgt een CSS-stylesheet voor uniformiteit. Alle pagina’s waarop de stylesheet van toepassing is, zien er in de basis hetzelfde uit. Dat vinden bezoekers prettig. Wanneer zij van de ene naar de andere pagina zouden gaan en daar ineens een ander lettertype of andere lettergrootte zouden tegenkomen, ziet dit er slordig uit en dat is van negatieve invloed op het vertrouwen van bezoekers in je website.

Neem contact op

Geen enkele update van B&S Media meer missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.