Wanneer wij websites bouwen, doen wij dit meestal in het CMS WordPress. Dit vanwege de vele mogelijkheden én het gebruiksgemak voor jou als klant. Want zelfs zonder technische kennis kun je met behulp van zo’n CMS prima zelf een website onderhouden, pagina’s aanpassen en zaken toevoegen. Dat is dan ook het idee achter het begrip CMS, dat staat voor Content Management System. De naam zegt eigenlijk alles al. Naast WordPress zijn er nog talloze andere CMS’en, waarvan Magento, Joomla!, Drupal en TYPO3 bekende voorbeelden zijn.
Geen kennis van programmeren nodig
Een CMS werkt vaak met behulp van thema’s, waarbinnen je vaste mogelijkheden hebt om je website vorm te geven. De basis staat als het ware al, je hoeft ‘m alleen nog naar eigen voorkeuren in te richten. Dat wil zeggen dat je bijvoorbeeld zelf de kleuren kunt bepalen, foto’s en tekst kunt plaatsen en pagina’s kunt toevoegen. Daarbij zie je tijdens het bewerken meteen het resultaat. Met behulp van plugins – losse programmaatjes die je kunt installeren via een soort “app store” – kun je diverse functionaliteiten toevoegen. WordPress kent er tienduizenden.
De voordelen van een CMS
Het belangrijkste voordeel van een CMS hebben we hierboven al benoemd: iedereen kan met behulp van een CMS een website onderhouden en, met een klein beetje achtergrondkennis, ook bouwen. Daarnaast zorgt een CMS ervoor dat een website een stuk minder foutgevoelig wordt. Je hoeft immers niet handmatig te rommelen met de code. Verder worden updates vaak automatisch geregeld, zodat je altijd over de meest actuele versie van je website kunt beschikken. En bovendien zijn pagina’s gemaakt met een CMS tot op bepaalde pagina’s vastomlijnd, waardoor ze er in de basis allemaal hetzelfde uitzien. Dit zorgt voor consistentie en herkenbaarheid binnen je site.
Neem contact op