Wat is een URL-parameter?

Een URL-parameter is een onderdeel van een webadres (URL) dat extra informatie doorgeeft aan een server of database. URL-parameters worden meestal toegevoegd na een vraagteken (?) in een URL en bestaan uit een sleutel en een waarde (bijv. ?utm_source=google of ?product=123). Meerdere parameters kunnen met een & worden toegevoegd (bijv. ?utm_source=google&utm_medium=email). Ze worden vaak gebruikt voor functies zoals het volgen van campagnes, het filteren van producten, het sorteren van lijsten of het beheren van paginanavigatie. Denk bijvoorbeeld aan een webshop waar je kunt filteren op prijs of kleur. De URL kan er dan zo uitzien: www.webshop.nl/producten?type=shirt&kleur=blauw.

Waarom zijn URL-parameters belangrijk voor SEO?

Hoewel URL-parameters erg nuttig zijn voor het bijhouden van gebruikersactiviteiten en het verbeteren van de gebruikerservaring, kunnen ze een uitdaging vormen voor zoekmachineoptimalisatie (SEO). Zoekmachines zoals Google zien elke unieke URL als een aparte pagina. Dit betekent dat verschillende URL’s met parameters, die in wezen naar dezelfde inhoud leiden, als duplicaten worden gezien. Dit kan problemen veroorzaken, zoals:

• Duplicate content: Zoekmachines zien meerdere versies van dezelfde pagina, wat kan leiden tot versplintering van zoekresultaten.
  • Verspilling van crawlbudget: Googlebot kan onnodig veel tijd besteden aan het crawlen van onbelangrijke parameterpagina’s, wat ten koste gaat van het crawlen van belangrijke pagina’s.
  • Verdeling van rankingsignalen: Links, sociale shares en andere SEO-signalen kunnen worden verspreid over verschillende versies van dezelfde pagina.

Hoe kun je het beste omgaan met URL-parameters?

Om te voorkomen dat URL-parameters je SEO tegenwerken, zijn er een aantal zaken die je kunt oppakken:

• Beperk het aantal URL-parameters
    Houd het aantal parameters zo laag mogelijk en gebruik ze alleen wanneer echt nodig. Vraag je af of de informatie die je via parameters doorgeeft, op een andere manier kan worden verwerkt, bijvoorbeeld via cookies of serversideverwerking.
  • Gebruik canonical tags
    Als je niet om URL-parameters heen kunt, zorg er dan voor dat je een rel=”canonical”-tag toevoegt aan de pagina’s met parameters. Hiermee geef je door aan zoekmachines welke versie van de pagina de voorkeur heeft, waardoor rankingsignalen naar de juiste URL worden gestuurd.
  • Voeg een noindex-tag toe aan onbelangrijke pagina’s
    Voor pagina’s die geen waarde toevoegen voor zoekmachines, zoals pagina’s met filteropties of sessie-ID’s, kun je een noindex-tag gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de pagina niet wordt opgenomen in de zoekresultaten.
  • Robots.txt aanpassen
    Door bepaalde parameterpagina’s te blokkeren in je robots.txt-bestand, kun je voorkomen dat zoekmachines ze crawlen. Dit is vooral handig voor pagina’s met trackingparameters of voor sessiegebaseerde URL’s die geen unieke content bieden.
  • Maak gebruik van Google Search Console
    In Google Search Console kun je instellen hoe Google omgaat met specifieke parameters. Hiermee kun je aangeven welke parameters genegeerd moeten worden en welke invloed hebben op de inhoud van de pagina.
  • Schakel over naar statische URL’s waar mogelijk
    Statische URL’s zonder parameters zijn over het algemeen beter voor SEO. Je kunt je URL’s herschrijven om parameters om te zetten in een statische URL-structuur. Dit maakt je URL’s korter, makkelijker leesbaar en beter te indexeren.